WE STILL HAVE A LONG WAY TO GO – Ar. Abin Chaudhari

Our aim is to provide a “Soul in the Shell” says Abin Chaudhuri, who has graduated from Jadavpur University, Kolkata in 1998 and pursued Industrial Design at Domus Academy, Milan. Abin Design Studio (ADS), started in 2005 has executed a range of diverse projects that have engaged in many issues, multiple constituencies and varying scales, from interior design and architecture to urban design and art. They have bagged many international and national awards and innumerable publications in magazines worldwide have featured them over a smalll span of 10 years. In 2014 Abin attended the Glenn Murcutt International Master Class.

ads1Works of Abin Design Studio have been selected by the Museum of Modern Art (MoMA, New York) to be showcased in their publication and travelling Exhibition Project, “Uneven Growth: Tactical Urbanisms for Expanding Megacities, 2014”. Further, ADS has received ‘The International Architecture award, 2015’ from The Chicago Athenaeum: Museum of Architecture and Design and the European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies.

Abin believes that architecture is an artistic expression as far as it transcends its purely utilitarian, technical and rational realm and turns into a metaphoric expression of the lived world, human condition and context.

Once again Abin shares with Gallopper,a project carried out by ADS in 2016, Techno Corporate Office, which had been shortlisted in Workspace Interior category for WIN AWARDS 2016.

Picture1The interior design of this corporate office captures elegance through its simplicity. This humble sized office comprises of Directors’ cabins, conferencing amenities, client entertainment areas, support facilitators and services. The client,  Techno Electric & Engineers Co Ltd wanted their office to be minimalist in design, yet magnificent in style.

A wide central corridor bisects the office space with the various functions on either side. It essentially ties together the different areas proving to be the spine for this workspace. The corridor sets the mood of the design through its minimalist yet sophisticated treatment.

Whitewashed textured walls on one side complement a bespoke wooden louvered partition wall on the other. Slender crafted vertical fins wrap around this translucent wall creating a graceful play of light and shade. Similarly louvered doors are camouflaged within this wall treatment, made cognisable only through the protrusion of wooden profile handles.

Sculptures strategically located along the corridor add value to the beauty of the spaces. The bold human sculptures evoke a sense of contemplation. A sculptural feature wall custom-made with electric equipment, reminiscent of the clients’ professional origins, adorns the wall across the Managing Director’s cabin.

Picture9The spaces beyond the corridor are treated with complementing warm wooden elements. Comfortable seating, plush carpets and customised furniture add a soft touch to the habitable spaces of the office. The louvered partition helps maintain constant interconnectivity through the entire floor while demarcating the various spaces effectively. Artwork and sculptural accents maintain the gallery-like theme throughout the office.

The restrained use of colours and materials, simple yet delicate detailing and the inclusion of art and sculpture render this workplace a modern, tasteful office space.

Abin says that, “With every project, ADS is becoming more and more mature. We see a finesse developing although we realise that we still have a long way to go”.